
8 mei 2024
Hoe verzorg je gladiolen?
Om het beste uit je gladiolen te halen, is het belangrijk om te weten hoe je ze optimaal verzorgt. Hebben gladiolen mest nodig? Hoe vaak moet je gladiolen water geven? En moet ik gladiolen oogsten? In deze blog beantwoorden we veelgestelde vragen over de verzorging van gladiolen en delen we praktische tips, zodat jij kunt genieten van een bloeiende tuin. Van water geven en bemesten tot ondersteuning en oogsten, ontdek alles wat je moet weten voor de perfecte gladiolen verzorging.
Hoe vaak moet je gladiolen water geven?
Gladiolen hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef jouw gladiolen ongeveer 25 mm water per week. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar vermijd overbewatering. Door te veel water kunnen gladiolen verdrinken.
Hebben gladiolen mest nodig?
Ja, gladiolen profiteren van bemesting. Vanaf het moment dat de eerste planten boven komen, kun je beginnen met bemesten. Door de gladiolen hierna elke 4-6 weken te bemesten met een uitgebalanceerde meststof die stikstof, fosfor en kalium bevat, bevorder je hun groei.
Moeten gladiolen ondersteund worden ?
Gladiolen kunnen behoorlijk lang worden, sommige worden zelfs 170 cm. Hierdoor vangen ze redelijk veel wind en het is dus belangrijk dat ze stevige stelen hebben. Bij K en K Gootjes besteden we tijdens het veredelen extra aandacht aan de stevigheid van de stelen van onze gladiolen. Hierdoor zijn deze goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Je kunt er bij ons daarom op rekenen dat de gladiolen rechtop blijven staan, zelfs tijdens winderige dagen. Zo kun je zonder zorgen van jouw gladiolen genieten.
Wat moet ik doen als de gladiolen zijn uitgebloeid?
Als alle bloemen zijn uitgebloeid, kun je de bloemstengels net onder de onderste bloem afknippen om zaadvorming te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat de plant alle energie steekt in het vormen van een bol. Hoe meer energie er in de bol wordt gestoken, hoe groter deze wordt en hoe meer bloemen deze volgend jaar geeft. Laat de bladeren en stengels juist staan totdat deze helemaal geel en verwelkt zijn, zodat ze de bol zo lang mogelijk kunnen voeden.

Wanneer de bloemstengels en bladeren volledig zijn verwelkt, is het tijd om de gladiolen te oogsten. Je kunt de gladiolen oogsten door de bollen voorzichtig met een schep of hark uit te graven, maar je kunt ze ook met stengel en al uit de grond trekken. Knip of snij vervolgens de steel 2 tot 3 cm boven de bol af. Verwijder de grond en laat ze een paar dagen op een goed geventileerde plek drogen. Bewaar ze hierna op een koele, droge plaats waar het niet kan vriezen tot het volgende plantseizoen.
Hoe oogst je gladiolen?


Kralen
Knip of snij de steel 2 tot 3 cm boven de bol af
Bewaar ook de kralen en plant deze volgend jaar
Moet ik gladiolen oogsten?
Het is beter om gladiolen wel te oogsten. Je kunt gladiolen bollen in de grond laten, maar dit is een risico. Zodra het begint te vriezen, zullen de gladiolen bollen niet lang overleven, aangezien ze niet goed tegen kou kunnen. Kies je hiervoor, zorg er dan in ieder geval voor dat ze afgedekt zijn met een isolerende laag zoals stro om de kans op bevriezing te verminderen.
Om er zeker van te zijn dat je de volgende zomer weer een bloeiende tuin hebt, kun je de bollen het best uit de grond halen, in de winter goed bewaren en in het volgende voorjaar opnieuw planten. En een leuk feitje: gladiolen zijn de bollen die zich het snelst vermenigvuldigen. Als je ook de kralen goed bewaart en opnieuw plant, zul je elk jaar steeds meer bollen (en dus ook bloemen) hebben!
Heb je nog meer vragen over gladiolen? Lees onze andere blogs voor meer informatie en tips. Of neem gerust contact met ons op. Veel succes en plezier met jouw gladiolen!