top of page

Een glimp achter de gladiool

10 april 2024

De geschiedenis van een bloem in bloei

De gladiool, een bloem met een elegante en krachtige uitstraling, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. In deze blog willen we je meenemen op een reis door de tijd om de fascinerende geschiedenis van deze bloem te verkennen. De gladiool heeft niet alleen een bijzondere oorsprong, maar heeft ook verschillende functies gehad die je niet zou verwachten! Wist je bijvoorbeeld dat de gladiool in de Middeleeuwen gebruikt werd als basis voor geneesmiddelen (tegen allerlei kwaaltjes?) Ontdek hoe deze veelzijdige bloem door de eeuwen heen verschillende rollen heeft vervuld en wat deze zo speciaal maakte.

De gladiool in de oudheid

De gladiool, ook wel bekend als Gladiolus, vindt zijn oorsprong in de warme klimaten van Afrika, het Middellandse Zeegebied en Azië. De gladiool behoort tot de familie Iridaceae en de naam 'gladiool' komt van het Latijnse woord  'gladius', wat zwaard betekent. Deze naam verwijst naar de unieke vorm van de plant, die lange, zwaardvormige bladeren heeft. 

In de oudheid werd deze unieke vorm van de gladiool al erkend. Zo bewonderden de Grieken en Romeinen de gladiool om haar statige uiterlijk en associeerden deze met kracht, overwinning en trots. Deze associatie kwam vooral voort uit de gevechten waarbij gladiatoren vochten voor de dood of de gladiolen. Als een gladiator won, werd hij bedolven onder gladiolen. Ook werden gladiatoren vaak “gladioli” genoemd, vanwege de gelijkenis van hun zwaarden met de bladeren van de bloem. In sommige culturen werden gladiolen gebruikt als amuletten om geluk te brengen en de oude Grieken geloofden dat gladiolen bescherming boden tegen kwade geesten. 

Na het symbolische gebruik van gladiolen in de oudheid, werden gladiolen tijdens de  Middeleeuwen en de Renaissance voor meer praktische doeleinden gebruikt. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika werden gladiolen vooral gekweekt in kloostertuinen. Hier gebruikten monniken en nonnen de gladiool om wonden te behandelen en ziektes als verkoudheid, diarree, opstopping en hoofdpijn te verhelpen. 

Medische werking in de Middeleeuwen

In Europa werd de gladiool vooral in Groot-Brittannië en het Middellandse Zeegebied als geneesmiddel gebruikt. Hier pureerde men de wortels van de gladiool om splinters uit de huid te kunnen verwijderen. Ook vermaalden ze de bollen tot poeder en mengden dit met geitenmelk om de symptomen van buikkrampen te verlichten. 

De gladiool werd naast medicijn in sommige landen ook gebruikt als voedsel. Het blad van de gladiool heeft een zachte, neutrale smaak die een beetje op sla lijkt. De bloemblaadjes werden in salades gegeten en de bol werd gekookt om als zetmeelbron te dienen. Toch is bekend dat sommige delen van de bloemen giftig zijn en sommige gladiolen soorten irritatie of een allergische aanval kunnen veroorzaken. Hedendaags is het daarom beter om het gebruik van gladiolen bij zijn oorsprong te houden en ze dus niet te eten.

De opkomst van de gladiool: Van Zuid-Afrika naar Europese pracht

In de 18e eeuw werden steeds meer Afrikaanse gladiolen via de Indiase handelsroute van Zuid-Afrika naar Europa vervoerd. Met deze toename van gladiolen in Europa begon het veredelen van nieuwe soorten. In Groot-Brittannië werd in 1823 dan ook voor het eerst een veredeld soort verkocht door James Colville. Hij had G. tristis var. concolor en G. cardinalis gekruist om onder de naam Colvillei Hybrids een soort te creëren dat ook in Europa goed groeide. Dit zette de gladiolenteelt in een stroomversnelling, waardoor steeds meer soorten ontstonden met betere eigenschappen, grotere bloemen, meer verschillende kleuren en verhoogde ziekteresistentie. 

Gladiolen: het eeuwige symbool van kracht en overwinning

Tegenwoordig worden gladiolen voornamelijk decoratief gebruikt en zijn ze er in alle vormen en maten. De symboliek van de gladiool is door al die jaren heen nooit veranderd. Vandaag de dag worden gladiolen nog steeds gebruikt als symbool voor kracht, trots en overwinning. Vandaar dat wandelaars bij de Nijmeegse Vierdaagse overladen worden met gladiolen wanneer zij de finish halen. Deze straat heet dan ook toepasselijk de Via Gladiola. 

449433790_909262734571356_7952555464842196685_n.jpeg

Om het symbool van kracht in leven te houden, worden gladiolen nog steeds veredeld om de beste en sterkste soorten te kunnen telen. Ook bij K. en K. Gootjes zijn wij hier constant mee bezig. Bij ons heb je garantie op een uitgebreid assortiment van de beste kwaliteit gladiolenbollen, zorgvuldig geselecteerd om jou de mooiste bloemen te kunnen bieden. Benieuwd naar ons assortiment? Klik hier

Door een glimp achter de gladiool te bieden, hopen we dat je een dieper begrip en meer waardering hebt gekregen voor deze schitterende bloemen. 

Nog niet uitgebloeid?

Bekijk ook deze bloemrijke blogs:

DSC_1613.JPG

Assortiment

Klaar om onze prachtige gladiolen te bekijken?

Van klassieke iconen
tot zeldzame vondsten

Geven maximaal rendement

IMG_6685 bew.jpg

Contact

Enthousiast geworden? 

© 2024 by K. en K. Gootjes

bottom of page